ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНІ ОСНОВИ МОДЕЛЮВАННЯ АГРАРНОГО УСТРОЮ І ДЕРЖАВНОЇ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ - ЖУК, Валерій; БЕЗДУШНА, Юлія; ВАСИЛІШИН, Станіслав; НЕЖИД, Юлія; ВОЛОШИНА, Олена (Економіка України, 2024)
Імплементація механізмів і стандартів САП ЄС в Україні не матиме очікуваної ефективності без першочергового усунення притаманних їй інституційних проблем. Серед них: недооцінка в державній аграрній політиці громадських ініціатив; спотворення реальності, коли декларується підтримка середнього класу в сільській місцевості, а реально створюються умови до агрохолдингізації, монополізація земельних відносин і доступу до ресурсів та ринків; ігнорування занепаду сільських територій; недотримання стратегічної спадковості аграрної політики; безсистемність зусиль усіх рівнів галузевого управління в реалізації обраної політики. Обґрунтовано теоретичний базис пізнання аграрного устрою і формування методології конструювання його перспективних моделей, розкрито фундаментально-прикладні основи структури, змісту й функціоналу модельних складових інституту аграрного устрою і державної аграрної політики. Встановлено, що теоретичною базою модельного підходу у сфері аграрної економіки є положення інституціональної теорії, теорії «команд управління» і національної ідеї. Доведено, що аграрний устрій за своїм змістом і характерними рисами є соціально-економічним інститутом. Розглянуто структуру аграрного устрою, проведено класифікацію та ієрархізацію його складових, визначено вимоги до їх опису. Розроблено алгоритми конструювання моделі аграрного устрою, запропоновано методологію і методи змістового наповнення її складових. Встановлено, що державна аграрна політика є невід’ємною частиною аграрного устрою, яка характеризується переважною більшістю його складових, визначальною серед яких є управління. Узагальнено дефініцію категорій: «неформальні інститути», «організації», «формальні інститути», «національна ідея», «візія», «політика», «реформи», «управління», «команди управління». Обґрунтовано новий зміст таких категорій, як «аграрний устрій», «модель аграрного устрою», «державна аграрна політика». Підтверджено гіпотезу, що застосування модельного підходу до формування аграрного устрою вирішує наявні проблеми державної аграрної політики й політики сталого розвитку сільських територій і може розглядатися, серед іншого, і для формування політики воєнного й повоєнного устрою України.