ІНФЛЯЦІЙНЕ ТАРГЕТУВАННЯ В АЛЖИРІ: ПЕРЕШКОДИ І МОЖЛИВОСТІ - ЧЕДДАД, Аззеддін; МЕКІДІЧЕ, Мохаммед (Економіка України, 2024)
Проаналізовано доцільність інфляційного таргетування (IT) в Алжирі з використанням даних з І кварталу 2000 р. по IV квартал 2021 р. IT широко використовують, хоча його ефективність у регіонах, що розвиваються, зокрема на Близькому Сході й у Північній Африці, є спірною. Динаміку монетарної політики Алжиру і реакцію центрального банку на інфляцію та зміни виробництва досліджено за допомогою правила Тейлора і узагальненого методу моментів. Встановлено, що Банк Алжиру віддає перевагу згладжуванню відсоткових ставок перед короткостроковою економічною нестабільністю. Агресивна реакція центрального банку на відхилення цільових показників інфляції відповідає його очікуванням стабільності цін в умовах ІТ. Засвідчено меншу увагу до стабільності виробництва, можливо, через залежність економіки від нафти і негнучкість ринку праці. Показано, що монетарна політика Алжиру має елементи ІТ, проте її ефективність залежить від економічної ситуації та інституційної архітектури. Щоб глибше зрозуміти зусилля Алжиру з макроекономічної стабілізації, у майбутньому слід проаналізувати глобальну економічну ситуацію, волатильність цін на сировину, монетарну і фіскальну політику. Доповнено дискусію щодо корисності ІТ для економік, що розвиваються, підкреслено необхідність розгляду економічних умов та інституційних структур. Інфляційне таргетування може допомогти стабілізувати ціни в Алжирі, однак реалізувати цю модель монетарної політики в унікальних економічних умовах важко.