СУПЕРЕЧНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ НА ІННОВАЦІЙНІЙ ОСНОВІ В УКРАЇНІ - ГЕЄЦЬ, Валерій (Економіка України, 2024)
Розглянуто сучасні суперечності змісту й політики економічного зростання, де як ключову виокремлено проблему співвідношення між рівнем життя, досягнутим завдяки використанню орієнтованих переважно на отримання прибутку технологічних здобутків, і таким опануванням сил і ресурсів природи, яке в глобальному вимірі спричиняє тенденції до скорочення біорізноманіття і зміни клімату. Показано, що основні напрями розвитку передбачають пошук нового балансу у взаємодії природи і суспільства на засадах формування нового змісту економічної психології і переходу до розробки і використання нових технологій, орієнтованих на збереження біорізноманіття, стабілізацію кліматичних змін і забезпечення на таких умовах економічного зростання. Охарактеризовано умови і можливості економічного зростання в Україні на основі, з одного боку, використання існуючих переваг технологічних можливостей (з ознаками глобального характеру і з урахуванням умов «зеленого переходу»), а з іншого – забезпечення змін умов соціального життя населення, яке ще під час війни проявляє бажання будувати кар’єру в іншому, відмінному від довоєнного напрямі, з переоцінкою цінностей і бажанням почати «нове життя» з новою роботою. Розкрито зміст інноваційної і промислової політики щодо вирішення Україною «домашніх завдань» з промислового розвитку, успішність яких мають забезпечити сучасні засади економічної політики, здатної визначити ключові умови, дотримання і виконання яких формуватиме і реалізовуватиме держава, яка в першу чергу має орієнтуватися на майбутнє України як космічної держави. Це розширить наші можливості для міжнародної співпраці як у цій сфері, так і в частині забезпечення енергетичної безпеки шляхом розширення ядерної енергетики, біоенергетики, енергетичного машинобудування і взаємопов’язаних видів промислової діяльності.