МЕХАНІЗМИ ЗОВНІШНЬОГО ФІНАНСУВАННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ПІДХОДИ ДО ЇХ ОПТИМІЗАЦІЇ - РЕДЗЮК, Євгеній (Економіка України, 2024)
Досліджено підходи й механізми фінансування економіки України країнами ЄС під час повномасштабної війни з РФ, що показало значну обмеженість виділених ресурсів для системного протистояння агресору і повноцінної євроінтеграції. Виявлено, що фінансові ресурси, які виділяють міжнародні партнери України (переважно США та ЄС), обмежені, їх вистачає лише для стабілізації курсу і цін та фінансової стабілізації, проте недостатньо для економічного відновлення і розвитку. Запропоновано переглянути і розширити параметри найбільшої наявної програми фінансової допомоги «Ukraine Facility» для відчутнішої соціально-економічної підтримки України. Інвестиційна складова цієї програми також є дуже незначною за обсягом для масштабного, стратегічного залучення західних компаній до співпраці й страхування бізнес-ризиків. По суті, лише грантове, технічне і безоплатне фінансування з відповідними механізмами контролю може змінити траєкторію відновлення української економіки. Запропоновано низку заходів (сім інструментів фінансової допомоги) для зміцнення вітчизняної соціально-економічної сфери, наведено переконливі аргументи для перегляду українською владою політичного діалогу на міжнародному рівні. Активно трансформуючи і вдосконалюючи програму «Ukraine Facility», Уряд України має продемонструвати орієнтованість на співпрацю з європейськими партнерами відповідно до стратегічних планів розвитку вітчизняного соціально-економічного середовища.