ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ГАРКАВЕНКО, Валентина; ЄРШОВА, Галина (Економіка України, 2024)
Досліджено валютну політику держави, зокрема, такі її складові, як валютно-курсова політика і валютні обмеження, визначено вплив її змін на діяльність корпоративного сектору економіки України. Зроблено висновок, що не узгоджена з іншими цілями економічного розвитку країни трансформація валютної політики останнього десятиріччя, а саме валютна лібералізація, стала каталізатором формування в Україні спекулятивної фінансової моделі, оскільки сприяла насиченню фінансового ринку спекулятивним капіталом, у тому числі нерезидентів, максимізації їх прибутків з одночасною можливістю легкого виведення капіталу з України. Доведено, що коливання валютного курсу впливає на всіх суб’єктів господарювання, а його інтенсивність залежить від каналу трансмісії. Зокрема, підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, відчувають швидкий і безпосередній вплив зміни валютного курсу, проте внутрішньоорієнтовані підприємства, у свою чергу, відчувають його за рахунок інтенсифікації інфляційних процесів. Зроблено висновок, що в умовах курсової нестабільності, невизначеності й непослідовності політики Національного банку України застосування необґрунтованих обмежувальних заходів призводить до валютної «стерилізації» бізнесу, особливо експорто- та імпортоорієнтованого, стимулює появу «сірих схем», зростання тіньового сектору в економіці. Обґрунтовано, що за відсутності об’єктивних чинників ревальвації курсу національної валюти доцільною є повільна помірна девальвація шляхом установлення режиму «повзучої прив’язки», а не гнучке курсоутворення. Такий підхід виглядає виправданим у контексті недопущення реальної ревальвації гривні, зменшення втрат міжнародних резервів, уникнення таких негативних наслідків, як гальмування внутрішнього виробництва за каналами скорочення експорту і нарощування імпорту, а також запровадження принципів передбачуваності й прогнозованості валютного курсу.