ВПЛИВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НА СТІЙКІСТЬ РІВНЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ: МОДЕЛЬ ДРОБОВОГО ІНТЕГРУВАННЯ - БЕНКЕЛУФ, Рашид; САХЕД, Абделькадер (Економіка України, 2025)
Це дослідження має на меті перевірити стійкість продовольчої інфляції в Україні за допомогою методів одновимірного дробового інтегрування. Тест Гевеке — Портер-Гудак (GPH) і локальна оцінка Віттла є методами, які використовують в аналізі даних часових рядів, особливо в контексті процесів з довгою пам’яттю. На додаток до вимірювання стійкості рівня продовольчої інфляції за допомогою моделі ARFIMA емпіричні результати також свідчать про стійкість низького рівня продовольчої інфляції в Україні, хоча й з тією самою тенденцією, до й під час російсько-української війни. Крім того, рівень продовольчої інфляції має властивості довгої пам’яті, незалежно від використаної вибірки. Результати показують, що параметри пам’яті для всіх випадків (загальний, довоєнний і під час війни) перебувають у стаціонарному діапазоні (0 < d < 0,5) і є майже однаковими. Однак оцінки d свідчать про те, що ряди рівнів продовольчої інфляції демонструють довгу пам’ять, а ефект шоків зрештою зникне в короткостроковій перспективі в усіх випадках (загальний, довоєнний і під час війни). Отже, сильного впливу російсько-української війни на стійкість рівня продовольчої інфляції в Україні немає. Це вказує на те, що монетарна політика українського уряду забезпечує успішне поглинання шоків та ефективно пом’якшує наслідки російсько-української війни. Можливість додатково використовувати дробове інтегрування в одновимірному варіанті при моделюванні продовольчої інфляції є головним внеском цього дослідження, й ігнорування цієї можливості може призвести до неправильних висновків.