СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА І СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ НА ПЕРІОД ДО 2030 р.: ВІДПОВІДНІСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ВИБОРУ - БОРОДІНА, Олена; ПРОКОПА, Ігор; ШУБРАВСЬКА, Олена (Економіка України, 2025)
З початком у 2024 р. офіційних переговорів щодо вступу України до ЄС перед державою постало надважливе завдання виконання умов, що висуваються європейською спільнотою до країн – претендентів на членство в Союзі. Однією з таких умов є приведення національних нормативно-правових актів, у тому числі в аграрній сфері, у відповідність з європейськими документами. Європейський підхід до аграрного і сільського розвитку базується на багатофункціональності сільського господарства, що дістало відображення в Довгостроковому баченні сільських територій ЄС до 2040 року і низці інших програмних документів, прийнятих з метою забезпечення процвітання сільських територій Європи, її продовольчої й енергетичної безпеки. Він також передбачає розширення можливостей сільських громад, сприяння соціальним інноваціям, поліпшення доступу до послуг, особливо комунікаційних; збереження природних ресурсів і екологізацію сільського господарства, диверсифікацію й підвищення частки доданої вартості від економічної діяльності сільського населення. Прийняття Україною Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2030 року стане вагомим кроком до використання європейських цінностей у післявоєнному оновленні аграрного сектору. Разом з тим у ній нечітко визначено шляхи й способи розв’язання окремих проблем. Для їх уточнення обґрунтовано необхідність і напрями подолання структурних деформацій у сільському господарстві, зокрема законодавчого внормування агрохолдингів і застосування використовуваного в ЄС поняття «активний фермер»; підвищення продуктивності й конкурентоспроможності виробництва, доходів виробників, ефективності системи обміну знаннями та інноваціями; запровадження диференційованого підходу до підтримки різних груп сільгоспвиробників, повоєнного вдосконалення земельних відносин, чіткого виокремлення заходів з екологізації і кліматичної адаптації сільського господарства тощо.