ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВАЛЮТНОГО КУРСУ ДО РЕЗЕРВНОЇ ВАЛЮТИ - ОЛЄЙНІК , Дмитро (Економіка України, 2024)
Сьогодні «курс долара», мабуть, найбільш обговорювана тема економіки України. І це не дивно – різке знецінення національної валюти призвело до банкрутства банків, підприємств, зниження рівня життя населення. Але чи відповідає офіційний курс фундаментальному, і як розрахувати фундаментальний курс – відповіді на ці питання і присвячена ця стаття. У статті досліджуються основні фактори, що впливають на фундаментальний курс валюти в перехідних економіках країн пострадянського простору, представлені модель фундаментального курсу і результати розрахунків для України і Росії, а також наведені джерела інформації, необхідної для побудови моделі. Здійснене дослідження дає підставу зробити висновок, що офіційний курс валюти в Україні сьогодні істотно завищений і негативно впливає на економіку.