ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА В ОКРЕМИХ «ЧУТЛИВИХ» ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - СТЮАРТ , Юджин; ЦЕМНОЛОНСКІС, Сігітас (Економіка України, 2024)
Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який повною мірою набере чинності у 2017 р., буде початком становлення системи регулювання державної допомоги в Україні відповідно до стандартів ЄС та вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З метою визначення засобів державної підтримки, які, починаючи з серпня 2017 р., застосовуватимуться в Україні згідно з нормами ЄС, подано огляд законодавства ЄС, яке регулює надання державної допомоги, загальних правил ЄС щодо надання галузевої допомоги і зроблено аналіз державної підтримки «чутливих» галузей економіки ЄС, таких як вугледобувна, сталеливарна та банківська. Згідно із законодавством ЄС, галузева державна допомога є допустимою у випадках, коли це сприяє досягненню економічних та соціальних цілей на рівні ЄС: усунення істотних відмінностей у регіональному розвитку, прискорення певних видів діяльності з соціальних причин, зменшення перекручення конкуренції внаслідок подій за межами ЄС. Розроблено низку правил та критеріїв, за якими Європейська комісія оцінює запити щодо надання галузевої допомоги країнам – членам ЄС. Так, надання державної допомоги повинне обмежуватися випадками, в яких це обгрунтовано ситуацією у відповідній галузі, та з метою довгострокового відновлення рентабельності суб’єкта. Таким чином, недопустимою вважається допомога, наприклад, на покриття поточних витрат (операційна державна допомога) суб’єктів у металургійній та вугільній галузях. Проте підтримка науково-дослідної та інноваційної діяльності, а також професійного навчання може дозволятися. Наведені висновки дослідження державної підтримки в Україні окреслюють типи державної підтримки або допомоги, які регіональні та місцеві органи влади мають чи матимуть право надавати у майбутньому «чутливим» та іншим галузям української економіки.