ОБ’ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ: СПЕЦИФІКА, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДІЯЛЬНОСТІ - ГУРА , Надія (Економіка України, 2024)
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків створюють для реалізації права власності співвласниками, вдосконалення управління будинками та звільнення держави від цього обов’язку. Аналіз динаміки створення об’єднань співвласників в Україні свідчить про щорічне зростання їх більше ніж на 1000, але такі темпи зростання є недостатніми. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – специфічні неприбуткові організації, основою їх створення є наявність спільного майна, тому членство в ОСББ не повинно бути тільки добровільним. Ліквідувати таке об’єднання досить складно. У 2015 р. ОСББ змусили законодавчо сплачувати податок на прибуток. Боротьба громадськості допомогла скасувати цю норму. Об’єднання не надають послуги (крім надання в оренду майна), не є платниками податку на додану вартість; це питання було вирішено тільки у 2012 р. Управителем ОСББ є саме об’єднання, а не його голова. На сьогодні не вирішено проблеми майна об’єднання, передачі земельної ділянки у власність об’єднання, неплатежів мешканців, відсутності коштів на капітальний ремонт будинку, різниці в тарифах на опалення тощо. Частину питань на законодавчому рівні вже вирішено або буде вирішено з прийняттям розроблених законопроектів. На створення та діяльність ОСББ впливає людський фактор – активність чи пасивність мешканців, енергійність і професіоналізм голови, боротьба громадськості за розвиток об’єднань співвласників. Переваги цієї форми господарювання полягають у впливі мешканців на управління будинком, більшій контрольованості, нижчих витратах на утримання будинку в перспективі тощо.