ПРО СТРАТЕГІЮ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНИЙ АСПЕКТ - ОЛІЙНИК , Ярослав; ПІСТУН , Микола; МЕЛЬНИЧУК , Анатолій (Економіка України, 2024)
Запропоновано концепцію суспільно-географічного підходу до розуміння Стратегії регіонального розвитку України. Зокрема, сформульовано суть поняття «регіональний розвиток» як конструктивного вираження регіональної політики; підкреслено особливості змісту його стратегії, обгрунтовано систему зовнішніх і внутрішніх чинників, які повинні використовуватись у стратегічному плануванні. Охарактеризовано заходи урядів України у процесі реалізації Державної стратегії регіонального розвитку; розроблено основні принципи проведення адміністративно-територіальної реформи; обгрунтовано зміст і завдання (функції) чотирьох рівнів державного та самоврядного управління: загальнодержавного, регіонального, локального і місцевого. На загальнодержавному рівні необхідним є створення комплексних цільових програм головних восьми стратегічних видів діяльності. Головною територіальною одиницею регіонального рівня управління пропонується губернія, сформована на базі суспільно-географічного макрорегіону (таких губерній повинно бути лише дев’ять, і вони включатимуть території відповідних областей). Локальний рівень управління представлений міським і сільським адміністративними районами, а місцевий – об’єднаними територіальними громадами. Запропоновано перспективну схему структури управління регіональним розвитком України.