ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ФОРМУВАННЯ НОВОЇ ПАРАДИГМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - ЯЦЮК, Ганна (Економіка України, 2024)
Проаналізовано поширені в світі концептуальні підходи до соціально-економічного розвитку, що ґрунтуються на доктрині ліберального капіталізму, і негативні наслідки повсюдного застосування цієї доктрини в умовах глобалізації та триваючої світової фінансової кризи, які проявляються у знеціненні духовно-моральної сфери розвитку суспільства, зменшенні ролі соціальної відповідальності, застосуванні методів господарювання, що негативно впливають на навколишнє природне середовище тощо. У цьому зв’язку зроблено висновок про те, що суспільство потребує кардинальних змін світоглядної парадигми, яка лежить в основі соціально-економічного розвитку. Визначено, що нова парадигма має грунтуватися на поєднанні відкритої, конкурентної, моральної і розумної організації господарювання згідно із закономірностями біосферного розвитку та державного регулювання суспільних відносин відповідно до концептуальних ідей В.І. Вернадського про ноосферу. Вироблені на її основі підходи щодо розумного управління та усвідомлення єдності економічної, соціальної, духовної, культурної та природної сфер життя суспільства повинні стати основою державної економічної політики і суспільного розвитку в умовах глобалізації. Обгрунтовано, що провідну роль у суспільних трансформаціях на основі ноосферної парадигми повинні відіграти інститути громадянського суспільства – організації економістів та інших науковців, а також співтовариства громадських і політичних діячів. Їхня спільна діяльність на національному та світовому рівні, в тому числі з урахуванням глобальних комунікацій і практики делегування міжнародним і регіональним структурам частини повноважень національних держав дозволить сформувати світові програми глобального ноосферного розвитку на основі координації зусиль багатьох країн