ПРИНЦИП «КІЛЬКІСТЬ — ЯКІСТЬ — ВАРТІСТЬ ПОСЛУГ»: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ УМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ У ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІЙ СФЕРІ МІСТА - МЕЛЬНИКОВА, М.В.; ГРАДОБОЄВА, Є.С. (Economics and Law, 2024)
Розглянуто принцип «кількість — якість — вартість послуг» у житлово-комунальній сфері міста та умови його реалізації. Виявлено особливості житлово-комунальної сфери міста, що визначають кількісні, якісні та вартісні характеристики житлових і комунальних послуг. Проаналізовано законодавчу, нормативно-правову базу щодо коригування вартості послуг залежно від їхньої фактичної кількості та якості. Охарактеризовано сутність поняття «споживча вартість житлово-комунальних послуг», яке є підґрунттям реалізації принципу «кількість — якість — вартість послуг». Визначено умови дотримання цього принципу у житлово-комунальній сфері українських міст. Особливу увагу приділено впровадженню інновацій для підвищення якості надання послуг з водо-, електро-, газопостачання та послуг із поводження з відходами. Підкреслено роль об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та керуючих компаній (управителів багатоквартирного будинку) щодо контролю кількості, якості та вартості надання споживачам житлових і комунальних послуг.