НЕСПРАВЕДЛИВІ УМОВИ В ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРАХ - ПОЄДИНОК, В.В. (Economics and Law, 2024)
Українське законодавство не надає правових можливостей захисту від несправедливих умов у господарських договорах. Ч. 2 ст. 207 Господарського кодексу України, яка регулювала це питання, було виключено в 2018 р., що негативно вплинуло на правові умови ведення бізнесу в Україні. У статті проаналізовані положення Принципів міжнародних комерційних договорів УНІДРУА (UNIDROIT, з франц. In stitut international pour l'unification du droit privé — міжнародний інститут з уніфікації приватного права), Принципів європейського договірного права та актів законодавства низки зарубіжних країн (Австралія, Нова Зеландія, США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Швеція), що стосуються захисту підприємців від несправедливих договірних умов. Проведене дослідження демонструє глобальність визнання проблеми та необхідність її законодавчого вирішення в Україні.