ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ - ГУДІМА, Т.С. (Economics and Law, 2024)
Досліджено правовий статус Національного банку України (НБУ). На підставі проведеного аналізу обґрунтовано, що НБУ можна розглядати як специфічний суб’єкт господарювання державної форми власності (можливо, унітарного типу), обмежений у наданні платних послуг на банківському ринку. Зокрема, він не може надавати весь спектр платних послуг, характерних для комерційного банку. Водночас держава делегувала йому певні повноваження управління і контролю. Аргументовано, що використання інституту делегування повноважень закладе підвалини для формування правового статусу НБУ тими правовими методами та засобами, які існують на теперішній час у законодавстві та теорії права України. Конкретизація правового статусу, в свою чергу, призведе до удосконалення механізму реалізації юридичної відповідальності НБУ.