Формування прожиткового мінімуму в контексті гарантій соціальних прав: проблеми та рішення - УСТИМЕНКО, Володимир; ДЖАБРАІЛОВ, Руслан; ГУДІМА, Тетяна (Economics and Law, 2024)
Відзначається, що повнота реалізації соціальних прав і державних соціальних гарантій громадян залежить від економічно обґрунтованого розрахунку розміру про- житкового мінімуму. Спираючись на наявну емпіричну базу, встановлено, що держава не забезпечує належної реалізації функцій прожиткового мінімуму. Зважаючи на активізацію процесів адаптації до права ЄС, зокрема у сфері соціальної політики, обґрунтовано положення про доцільність інтеграції принципу «адекватності підтримки доходів», передбаченого Рекомендаціями № 2023/C 41/01, у національне законодавство. Додатково обґрунтовано пропозиції щодо інших напрямів удосконалення правового забезпечення формування прожиткового мінімуму як державного соціального стандарту.