ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ МІСТА НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - ОЛЮХА, В.Г.; МАРАСІН, О.В. (Economics and Law, 2024)
Стаття присвячена аналізу правового забезпечення переведення міських пасажирських перевезень з автомобільного на електромобільний транспорт, що є необхідним для декарбонізації транспорту і сталого розвитку населеного пункту, покращення його екології в цілому. Обґрунтовано, що автомобільний громадський транспорт входить одночасно до транспортної системи України та до системи інфраструктури міста, а тому правове забезпечення його екологізації має відбуватись на комплексній основі. Зроблено висновок, що нормативно-правові акти, які забезпечують застосування електромобільного транспорту для міських пасажирських перевезень, можна поділити на ті, що: 1) закладають загальні засади екологізації господарської діяльності та сфери транспорту; 2) забезпечують стимулювання розвитку екологічних автотранспортних засобів та розвитку електромобільної інфраструктури. Такий господарсько-правовий засіб як державна програма з екологізації транспорту має стати основою для системного запровадження електротранспортної інфраструктури не тільки в межах міста, а в Україні в цілому. Це буде відповідати європейському вектору розвитку нашої держави.