РОЗВИТОК ВЕНДИНГОВОЇ ТОРГІВЛІ ТОВАРАМИ В УКРАЇНІ - КУШНІР, Тарас (Economics and Law, 2026)
З’ясовано методологічні особливості трактування вендингової торгівлі і торго- вельних автоматів, визначено їх місце в системі розподілу. Систематизовано та допов нено підходи до класифікації торговельних автоматів, які використо- вуються сьогодні в торгівлі товарами. Визначено основні переваги та недоліки здійснення торгівлі товарами через торговельні автомати, зумовлені сучасними особливостями їх експлуатації. Виокремлено ключові фактори успіху бізнесу з торгівлі через торговельні автомати, визначено найпривабливіші локації для такої торгівлі. Проаналізовано структуру розміщення торговельних автоматів в Україні та виявлено, що найпопулярнішими локаціями є виробничі підприємства та офісні центри. Досліджено структуру товарів, які реалізуються за допомогою торговельних автоматів, та встановлено, що найбільшу частку серед них займають снеки, продукти харчування і напої. Наведено приклади успішних стартапів вендингової торгівлі товарами в Україні.