СПОРУДИ ПОДВІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В СИСТЕМІ РЕЗІЛЬЄНТНОСТІ МІСТ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ - КІРІН, Роман; ПОНОМАРЬОВ, Сергій; ПАЩЕНКО, Олександр (Economics and Law, 2026)
Аргументовано, що споруди подвійного призначення є об’єктами міжгалузевого правового регулювання, яке здійснюється нормами містобудівного, будівельного, економічного, безпекового, оборонного, муніципального законодавства. Визначено ключові цілі підзаконного регулювання правового статусу споруд подвійного призначення, спрямовані на забезпечення резильєнтності міського середовища, а також систематизовано приписи стратегічного рівня, що стримують розвиток фонду споруд подвійного призначення. Проаналізовано правову ситуацію, яка склалася у вітчизняному законодавстві та обумовлює два принципово різні підходи до сприйняття правового статусу підземних споруд. Обґрунтовано, що використання споруд подвійного призначення як захисних споруд цивільного захисту забезпечує ефективність, гнучкість та економію ресурсів, оскільки вони одночасно слугують для мирних цілей та функціонують як укриття під час воєнного стану, інтегруючись у міську інфраструктуру.