ПРО РОЗПОДІЛ ЧАСТИНИ ЧИСТОГО ПРИБУТКУ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - БЕЛЯНЕВИЧ, Олена (Economics and Law, 2025)
Досліджено доктринальні проблеми правового регулювання розподілу чистого прибутку в акціонерних товариствах, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 % чи становить величину, що забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів. Особливості правового режиму розподілу прибутку і збитків, нарахування і виплати дивідендів / частини чистого прибутку у господарських товариствах, у статутному капіталі яких є відповідна частка держави, визначаються імперативними нормами закону. У статті зазначено мету встановлення спеціального порядку розподілу частини чистого прибутку в господарських товариствах, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави. Ця мета безпосередньо пов’язана із законодавчими цілями управління об’єктами державної власності — задоволення державних та суспільних потреб; визначається майновим / інвестиційним інтересом учасників товариства. Обґрунтовано, що імперативні норми законодавства «витісняють» волевиявлення вищого органу акціонерного товариства і породжують відповідне грошове зобов’язання товариства перед державою та міноритарними акціонерами щодо виплати їм частини чистого прибутку товариства пропорційно їхній участі у статутному капіталі товариства.