ЮРИДИЧНА ПРИРОДА ПРИНАЛЕЖНОСТЕЙ І СКЛАДОВИХ НЕРУХОМОСТІ: ПРОБЛЕМИ ВІДНЕСЕННЯ ВИРОБНИЧОГО ОБЛАДНАННЯ ДО ПРЕДМЕТА ДОГОВОРІВ ВІДЧУЖЕННЯ ЧИ ІПОТЕКИ - ПОДЦЕРКОВНИЙ, Олег (Economics and Law, 2025)
Досліджено правовий режим виробничого обладнання та його віднесення до приналежностей або складових частин нерухомості у господарському обороті. Проаналізовано теоретичні підходи до тлумачення ст. 186 та 187 Цивільного кодексу України та визначено, що виробниче обладнання є самостійним рухомим майном, на відміну від обладнання, яке обслуговує виробничі споруди. Об ґрунтовано, що включення нерухомого майна та виробничого обладнання до єдиного договору відчуження чи іпотеки можливе лише за його чіткої специфікації або визначення предметом договору єдиного майнового комплексу (підприємства).