ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПОТРЕБ УКРАЇНИ: ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ - Чумаченко, Н.Г.; Инякин, В.Н. (Economics and Law, 2024)
Досліджено зміни у структурі споживання енергетичних ресурсів в Україні. Встановлено, що енергоємність економіки України, особливо промисловості, знизилася, тоді як на транспорті зросла. Разом з тим дуже значно зменшилося споживання енергоресурсів у сільському господарстві й населенням. Залишається високою частка імпортних енергоресурсів, тоді як споживання вітчизняного вугілля знижується, а витрати на його виробництво істотно зростають. Обгрунтована необхідність ухвалення у формі закону енергетичної політики України, активізації державного регулювання виробництва і використання енергоресурсів, зокрема посилення санкцій щодо ефективного їх використання.