КОНЦЕПТ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - СЄРЄБРЯК, К.І. (Economics and Law, 2024)
Викладено концепт розвитку інформаційної інфраструктури економічного співробітництва регіонів України і визначено фактори її модернізації: концептуальні та інституційні. Досліджено фактори впливу на розвиток інформаційної інфраструктури регіону: внутрішні, зовнішні, об’єктивні і суб’єктивні. Встановлено, що в процесі розвитку інформаційної інфраструктури потрібно враховувати особливі вимоги (функціональність, відкритість, масштабованість, інтегрованість, результативність). Доведено, що основний фактор — інформаційно-комунікаційні технології. Аналіз показників використання інформаційно-комунікаційних технологій у регіонах України дав змогу здійснити ранжування регіонів і виділити найбільш інформаційно-розвинені регіони. Наведено оцінку рівня інформаційного розвитку України в зіставленні з країнами ЄС. Визначено необхідність створення системи інформаційно-аналітичного забезпечення розвитку інформаційної інфраструктури, в рамках якої здійснюється модернізація системи інформаційно-аналітичного забезпечення підприємств регіону.