МІСЦЕ ПЕРСОНАЛУ У ФОРМУВАННІ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ - КІР’ЯН, О.І. (Economics and Law, 2024)
Доведено, що більшість дослідників звертають увагу або на розкриття специфіки антикризового управління, або на управління персоналом, або ж на антикризове управління персоналом. Місце самого персоналу в антикризовому управлінні, результативність його участі в змісті та результатах керування, значущість майже не розглядають. Тому в статті розкрито саме участь персоналу в кожній складовій антикризового управління, його діях та можливості викликати кризу на кожному етапі розробки та реалізації відповідних управлінських рішень. Запропоновано перелік елементів антикризового управління, які є послідовними та важливими для оптимізації практичної діяльності. Розкрито місце персоналу у формуванні стратегії розвитку організації та надано перелік основних дій персоналу певних підрозділів або груп на кожному етапі формування стратегії. Визначено можливі шляхи та причини виникнення кризи та їхній вплив на результат реалізації стратегії. Доведено, що проблеми виникають переважно через недостатній рівень компетентності персоналу, зацікавленості колективу в розвитку організації, а також унаслідок відсутності комунікацій між різними групами працівників, робітниками й керівництвом.