ІНТЕГРАЦІЙНА МОДЕЛЬ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Рамазанов, С.К.; Заблодська, И.В.; Заблодська, Д.В. (Economics and Law, 2024)
Представлено інтеграційну модель сталого розвитку як сімейство моделей щодо створення інтегральних інформаційних систем екологоекономічного та соціо-гуманітарного управління різними соціально-організаційни ми системами і особливо економічними об’єктами техногенного характеру для забезпечення сталого і життєздатного розвитку. Розглянуто концептуальну модель інтегрального еколого-економічного, соціо-гуманітарного розвитку та управління складною системою в умовах невизначеності, нестабільності, складності; концептуальну модель прогнозування та управління еколого-економічними процесами техногенного об’єкта; інтегральну соціо-еколого-економічну динамічну модель поведінки з духовно-моральними змінними; синергетичну модель нелінійної динаміки інтегральної стохастичної системи з хаотичною поведінкою; моделювання еколого-економічної динаміки управління розвитком техногенної системи в умовах невизначеностей і ризиків; варіанти соціо-еколого-економічної моделі динаміки техногенного промислового підприємства / регіону; моделювання еколого-економічного оптимального управління територіями пріоритетного розвитку; моделі циклічної динаміки і узагальнене логістичне рівняння для опису процесів сталого розвитку і технологій. Розглянуто економічний підхід до моделювання сталого розвитку, який полягає в оптимальному використанні обмежених ресурсів і застосувані природо-, енерго- та ресурсоощадних технологій для створення сукупного доходу, який забезпечував би принаймні збереження (не зменшення) сукупного капіталу (фізичного природного або людського), з використанням якого цей сукупний дохід формується. Перехід до інформаційного суспільства призводить до зміни структури сукупного капіталу на користь людського, збільшуючи нематеріальні потоки, потоки інформації та інтелектуальної власності. Надано діаграму «чотириєдної» інтегрованої системи розвитку, схему об’єктно і суб’єктно орієнтованого управління і ухвалення рішення, логістичну криву, схему динаміки інновацій і технологічних укладів й активів капіталу. Розглянуто проблему сталого розвитку через «семикутник» основних активів (капіталів), що підтримують життєдіяльність соціо-еколого-економічних систем. Визначено концепцію, систему глобальних вимірів і рівень сталого розвитку.