ЕКОЛОГІЧНИЙ УРБАНІЗМ ЯК ФАКТОР СОЦІО-ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ МІСТ І ЗБАЛАНСОВАНОГО ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ - ВЕРНІГОРОВА, Н.В. (Economics and Law, 2024)
Підвищення темпів урбанізації в світі робить сучасні міста вагомими елементами екосистем планети. Головним фактором розбудови міст стала їхня економічна привабливість як осередку суспільних благ і великих можливостей ринкової, суспільної та економічної пропозиції. У людини, яка опинилась у міському середовищі, автоматично підвищується рівень потреб, і ці потреби цілком задовольняються. Така життєдайність міст для людини обумовлена їхніми непомірними споживчими функціями щодо навколишнього природного середовища. Місто можна характеризувати як штучну паразитичну систему: воно потребує якомога більше природних ресурсів, залишаючи натомість лише відходи. Для перспективи виживання міст в умовах виснаження ресурсів і великого боргу людства перед планетою стає актуальною перебудова міст на самодостатні продуктивні системи.