ПЕРСПЕКТИВНА РОЛЬ ТА МІСЦЕ АКТІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ ДЖЕРЕЛ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА - КАМПО, С.В. (Economics and Law, 2024)
Проаналізовано систему джерел господарського права України. Обґрунтовано, що в науці господарського права існують значні розходження поглядів щодо цієї системи, а також стосовно ролі різних джерел. Автор ставить питання про особливості, місце і зміст актів Конституційного Суду України (КСУ) як самостійного джерела господарського права. Звернуто увагу на важливість реалізації Конституції та законів України в господарських правовідносинах на основі актів КСУ. Поставлено питання щодо моніторингу фактичного застосування різних джерел, оцінки їхньої ефективності та необхідності у галузі господарського права. Акцентовано увагу на необхідності узагальнення та реального упровадження правових позицій КСУ у практику органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влади щодо господарських правовідносин. Наголошено на необхідності конституціоналізації господарських правовідносин шляхом широкого застосування новітніх методів формування практики конституційної юстиції, зокрема шляхом упровадження та застосування порівняно нового інституту конституційної скарги. Надано рекомендації для удосконалення правозастосовної практики реалізації актів КСУ як джерела господарського права судами загальної юрисдикції.