ВИБІР ВИДУ ПОДАТКУ НА ГІРНИЧУ РЕНТУ ПРИ ВИДОБУТКУ КОРИСНИХ КОПАЛИН В УКРАЇНІ: Економіка праці, соціальна економіка та політика - Zhykalyak, M.V. (Economics and Law, 2024)
Наведено обґрунтування виду податку на гірничу ренту в контексті реформування правил оподаткування гірничої ренти при видобутку корисних копалин в Україні. Показано, що в Україні в результаті законодавчих змін у даний час прийняті й використовуються правила рентного оподаткування, при яких вдалося зберегти всі недоліки роялті на скоригований дохід, але при цьому ліквідувати практично всі його достоїнства. Обґрунтовано, що слід використовувати роялті на валові або скориговані доходи, які значно простіші в адмініструванні і від сплати яких досить складно ухилитися.