ДОСВІД ІЗРАЇЛЮ З РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙ ТА ТУРИЗМУ В УМОВАХ ВОЄННИХ ДІЙ - БУДНІКЕВИЧ, І.М.; КРУПЕННА, І.А; БАРАНЮК, Д.С. (Economics and Law, 2024)
Розглянуто досвід Ізраїлю з розвитку інновацій та туризму в умовах військового стану. Проаналізовані показники інноваційної активності країни за різними глобальними рейтинговими оцінками. Визначені чинники, які сприяють успішному формуванню інноваційної екосистеми Ізраїлю, яка інтегрує освіту, науку, бізнес та державу. Розглянуті успішні кейси інноваційної активності оборонного комплексу Ізраїлю, який сьогодні є головним роботодавцем країни та сферою залучення інвестицій. Звернута увага на систему асиміляції, передачі передових розробок, що виконуються на замовлення військового відомства, в цивільну сферу, залучення команд дослідників і розробників до розробки продуктів для невійськових ринків і, частіше, для адаптації оборонних технологій для цивільних програми. Акцентовано на необхідності запозичення досвіду формування системи підтримки інноваційних ідей та створення умов для їх реалізації для військовослужбовців після закінчення служби. Досліджені елементи ізраїльської стартап-екосистеми, які дозволяють підтримувати амбітні проекти у сфері туризму в умовах військових конфліктів. Акцентовано, що саме упущені вигоди (недоотримані доходи та туристи, які відмовилися від подорожі), а не військові бюджети, визначають головні економічні втрати туризму від війни. Відзначено, що Ізраїль активно просуває безпечність більшості своїх територій, залучаючи до цього інші країни, що сьогодні не робить України та її туристичні офіси для відносно безпечних регіонів. Розглянуті окремі стартапи у сфері туризмі, які пропонують додатки, платформи, сервіси, які допомагають в різних аспектах подорожі, перебування в готелях, плануванні маршрутів тощо. Зроблено висновок, що завдяки ефективній технологічній екосистемі стартапінгу Ізраїль наразі є країною з найбільшим потенціалом для інновацій у високотехнологічному секторі та туристичному просторі. Ізраїльську систему підтримки інновацій, стартапів, туризму, Україні, та й іншим державам, скопіювати повністю неможливо, однак її вартує вивчати, а успішні кейси адаптувати.