ФУНКЦІЇ ЗОВНІШНЬОЇ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - КРАСІЙ, Марія (Economics and Law, 2026)
Здійснено комплексне теоретико-правове дослідження функцій зовнішньої кримінально-правової політики України в умовах глобалізації та інтенсифікації міжнародного співробітництва у сфері боротьби зі злочинністю. Обґрунтовано доцільність розгляду зовнішньої кримінально-правової політики як відносно самостійного напряму державної кримінально-правової політики, що реалізується у взаємодії з міжнародною кримінальною політикою та обумовлюється необхідністю виконання міжнародних зобов’язань і захисту національних інтересів держави. На основі аналізу філософських, загальнотеоретичних і галузевих підходів до розуміння категорії «функція» розкрито соціально-правову природу функцій зовнішньої кримінально-правової політики та окреслено їх значення як узагальнених напрямів впливу держави на міжнародні та внутрішньодержавні суспільні відносини у сфері боротьби зі злочинністю. З урахуванням системного підходу до кримінально-правової політики запропоновано авторську систему функцій зовнішньої кримінально-правової політики України, що охоплює формувальні, реалізаційні та сервісні (забезпечувальні) функції.