ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - БЕДРІЙ, Руслан (Economics and Law, 2025)
Проаналізовано стан організаційно-правового забезпечення процесу просторового планування територіальних громад в Україні. Вказано, що вирішенню проблемних питань могло б сприяти ухвалення окремого Закону України «Про просторове планування», у якому слід відобразити сучасні світові та європейські підходи у зазначеній сфері та закріпити відповідну термінологію. Акцентовано увагу, що Законом України від 17.06.2020 № 711-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель» було закріплено новий інструмент просторового планування — комплексний план просторового розвитку території громади, який поєднує у собі одночасно і містобудівну документацію, і документацію з землеустрою на місцевому рівні. Зроблено загальний висновок, що перехід до інтегрованого (комплексного) просторового планування у територіальних громадах створить умови для усунення проблем неузгодженості містобудівних, землевпорядних і стратегічних документів, сприятиме підвищенню якості й ефективності містобудівних планувальних рішень, що позитивно вплине на забезпечення належного рівня життя та комфорту місцевих жителів і повоєнної відбудови країни.