ПУБЛІЧНІ ТОРГИ В ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ: ПРОБЛЕМИ ЗАКОНОДАВЧОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ - ЩЕРБИНА, Валентин; БОДНАР, Тетяна (Economics and Law, 2025)
Досліджено відносини, що виникають у зв’язку з проведенням публічних торгів у формі електронного аукціону з метою купівлі-продажу чи оренди майна / майнових прав різних об’єктів. Констатовано розпорошеність в нормативно-правових актах різної юридичної сили норм, які регламентують процедуру проведення електронного аукціону, що часто призводить до дублювання одних і тих самих термінів. Водночас зміст низки термінів і понять щодо публічних торгів та електронних аукціонів не розкрито. Зауважено, що у чинному ЦК України відсутні норми з регулювання відносин щодо здійснення торгів, публічних торгів та їх видів, а також порядку проведення електронних аукціонів та оформлення їх результатів. Запропоновано не лише включити до оновленого ЦК України відповідні норми, а й ухвалити спеціальний закон, який би регламентував загальні положення щодо порядку проведення державних публічних торгів, зокрема: визначав органи, уповноважені керувати порядком їх проведення, та підстави обов’язкового здійснення публічних торгів і їх види (аукціон, редукціон, електронний аукціон, тендер тощо), встановлював однакові розміри дисконту за повторного або третього аукціону, а також уніфікував процедуру оформлення результатів тієї або іншої форми публічних торгів.