НОРМОПРОЄКТУВАННЯ КРІЗЬ ПРИЗМУ ДЕРЖАВНОЇ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ - ТРЕГУБ, Олександр (Economics and Law, 2025)
Обґрунтовано наукові підходи щодо розвитку методологічних засад нормопроєктування, яке здійснюється у рамках державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, з урахуванням принципів і правил правотворчої практики ЄС. Стверджується, що впровадження в Україні цих принципів і правил супроводжуватиметься значним посиленням ролі уніфікації та пропорційним послабленням фрагментації і спеціалізації у нормопроєктуванні. Аргументовано, що така тенденція сприятиме усуненню характерних для регуляторної діяльності проблем та досягненню якісно нового рівня правового регулювання господарських відносин. Конкретизовано, що на період воєнного стану та у найближчий час після його завершення актуальним зав данням є оновлення принципів державної регуляторної політики з метою наближення їх до принципів правотворчої діяльності в ЄС, а також забезпечення повноти й безперервності регуляторного циклу та подолання формалізму регуляторних процедур.