РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ У СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ - НІКОЛЕНКО, Людмила (Economics and Law, 2025)
Зазначено, що принцип соціальної справедливості є осереддям системи принципів права, на підставі якого вирішуються будьякі справи у суді, як у разі виникнення протиріч у застосуванні інших принципів права, так і у разі виникнення колізій або прогалин у застосуванні законодавства. Розглянуто особливості реалізації принципу справедливості залежно від виду судового процесу. Підкреслено, що реалі зація принципу соціальної справедливості здійснюється на всіх стадіях судового процесу, але актуалізується саме на стадіях судового розгляду та ухвалення рішення, визначення покарання. Принцип соціальної справедливості відіграє визначну роль як для правотворчої, так і для правозастосовної діяльності, використовується як стандарт здійснення правосуддя та гарантія захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб.