НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СПЕЦІАЛЬНИХ ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЗДІЙСНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - СЄРЄБРЯК, Станіслав; СЄРЄБРЯК, Ксенія (Economics and Law, 2024)
Підвищення соціальної ефективності спеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності прямо, через розвиток суспільного виробництва, впливає на рівень доходів, рівень задоволення потреб населення та загальний розвиток держави. Спеціальні правові режими організації та здійснення економічної діяльності передбачають особливий порядок правового регулювання господарської діяльності. А кожен їх вид має свої особливості та сферу застосування. Визначено напрями підвищення соціальної ефективності испеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності і проведено їх ранжування в умовах воєнного стану: створення нових робочих місць та підвищення рівня зайнятості; зменшення рівня бідності та соціальної нерівності; посилення соціальної відповідальності бізнесу; забезпечення прав та свобод людини; покращення якості життя населення. Також визначено додаткові (комплементарні) напрями підвищення соціальної ефективності спеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності: забезпечення доступності та інклюзивності; підтримка соціально вразливих груп; заохочення корпоративної соціальної відповідальності; підвищення прозорості і підзвітності; стимулювання інновацій і розвитку; захист довкілля та раціональне використання природних ресурсів; зміцнення соціального партнерства. Підкреслено важливість комплексного підходу до підвищення соціальної ефективності спеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності із залученням усіх стейкхолдерів. Рекомен- довано постійно моніторити та оцінювати ефективність реалізації зазначених напрямів з метою внесення необхідних коректив у чинну нормативно-правову базу. Підвищення соціальної ефективності спеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності є важливою умовою сталого розвитку суспільства і добробуту. Реалізація зазначених рекомендацій допоможе максимізувати позитивний вплив спеціальних правових режимів організації та здійснення економічної діяльності на життя людей і суспільство, зокрема в умовах воєнного стану.