ПРО ОБРАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ ФОРМИ СТРАХОВИКАМИ У СФЕРІ ТРАНСПОРТУ - СВІТЛИЧНИЙ, Денис (Economics and Law, 2024)
Показано, що через зміни до Закону України «Про страхування» було звужено можливість обрання страховиками організаційно-правової форми до форми публічного акціонерного товариства (ПАТ), приватного акціонерного товариства (ПрАТ), товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) (раніше утворювались у формі повного та командитного товариств). Попри обмеження принципу забезпечення економічної багатоманітності та рівний захист державою усіх суб’єктів господарювання, загалом підтримано таке звуження вибору організаційно- правових форм, спрямоване на укрупнення страховиків і насичення ринку страхових послуг України страховиками, що належать до суб’єктів великого бізнесу, або об’єднаннями страховиків. Кожна з організаційно-правових форм об’єднань підприємств — асоціація, корпорація, концерн, консорціум, холдингова компанія — мають певні переваги і можуть бути обрані страховиками під час об’єднання з іншими учасниками страхового ринку і ринку перевезень. Позитивним є об’єднання страховиків у консорціум спільно з банком, перевізниками та іншими суб’єктами з метою організації довготривалих відносин з міжнародних, зокрема морських міжконтинентальних, перевезень вантажів; утворення страховиками холдингових страхових компаній із жорстким вертикальним менеджментом.