НОВІ ПЕРЕШКОДИ ДЛЯ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ: Проблеми взаємодії законодавчих актів у системі правового забезпечення економіки - Fedorchuk, D.E. (Economics and Law, 2024)
Стаття присвячена поточним проблемам, з якими найчастіше стикаються іноземні інвестори в Україні. Проведено періодизацію розвитку режиму іноземного інвестування в Україні через огляд змін інвестиційного законодавства та практики його застосуванні. Здійснено постановку найбільш актуальних проблем іноземного інвестування в Україну, таких як нестабільність інвестиційного законодавства, недостатній рівень захисту прав інвесторів (через корумпованість судової системи, поширеність практики «рейдерства», ризик примусового вилучення («реприватизації») майна за браком чіткого стандарту компенсації, недосконалість законодавчих норм). Запропоновано способи зниження інвестиційних ризиків шляхом поступового зближення інвестиційного, законодавства України з правом і стандартами Європейського Співтовариства (acquis communautaire), звернення до міжнародних органів з вирішення спорів, пов’язаних-із захистом прав інвесторів (Європейський суд з прав людини, Міжнародний центр з вирішення інвестиційних спорів Світового банку). Запропоновано висновки щодо подальших перспектив розвитку законодавства про іноземне інвестування в Україні.